Wie zijn wij?

Meer over Striepke Veur

De mannen van Striepke Veur

Bram Bosmans

Bram Bosmans

Pianist

René van Luytelaar

René van Luytelaar

Zanger / Tekstschrijver

Mario Cortenbach

Mario Cortenbach

Zanger / Tekstschrijver

Wat is ‘Striepke Veur’? ‘

Striepke Veur’ is een vrolijke carnavaleske cabaretgroep die via de Helmondse Keiekletsavonden, voorafgaande aan Carnaval, overal in Brabant en grote delen van Limburg en Gelderland, bekendheid geniet.

Hoe het begon…

Na enkele jaren van uitstel namen René van Luytelaar en Mario Cortenbach in oktober 1982 de beslissing mee te gaan doen aan de plaatselijke Carnavalsschlager-verkiezing. Met het lied: ‘Ge het ’t wel of nie!’, zongen zij zich regelrecht de finale in. Uiteindelijk won het lied de wedstrijd en werd het gekroond tot Carnavalsschlager van 1983.

Carnavalscabaret

Oorspronkelijk bestond ‘Striepke Veur’ dus uit twee gezichten, maar een jaar na de succesvolle start werd pianist Henk-Jan Berkers aangezocht voor de pianobegeleiding. Naast het schrijven en zingen van Carnavalsschlagers, wilde het duo, inmiddels bestaande uit drie personen, ook een carnavalesk cabaretprogramma gaan brengen. Nieuwe, veelal komische teksten op bestaande melodieën over allerlei herkenbare onderwerpen vloeiden uit hun pen. In de achterliggende periode van 1983 tot vandaag, staat het trio jaarlijks met een nieuw carnavalesk cabaretprogramma op de planken. (alles in onvervalst Helmonds dialect)

Carnavalsschlagers

Ook de Carnavalsschlagers deden het prima. Na het winnen van de schlager in 1982 werd een jaar later een eervolle tweede plaats gehaald bij Omroep Brabant. Met een enkel puntje verschil werd verloren van één van de twee Pinten uit Den Bosch. Het bijna winnende lied ‘Lot ons mar lekker skeuve’, is nagenoeg jaarlijks te horen op plaatselijke radiostations. In 1985 was het weer prijs in Helmond: ‘Vuroit d’r tiggenan’ werd nummer één. In 1986 idem dito met ‘Gai zeggut, ik denk ‘t!’ en in 1992 ging ‘Striepke Veur’ wederom met de felbegeerde titel ‘Helmondse Carnavalsschlager’ slepen! De titel van dat nummer: ‘Het lijkt hier potverdorie wel een deuvetil!’

CD’s

In 1994 ging een lang gekoesterde wens in vervulling: ter gelegenheid van het 11-jarig bestaan van de groep werd een CD geproduceerd met een aantal hoogtepunten uit die
Pagina 2 van 3
voorafgaande jaren. Deze CD, met als titel ‘Drie Gezichten’ werd professioneel gearrangeerd en opgenomen in de ‘Soundwave Studio’ in Gemert.
In januari 1997 weer een ‘Striepke Veur’ CD. Ditmaal een single-CD waarop een 3-tal nummers ten gehore werd gebracht, wederom professioneel gearrangeerd, ditmaal door Ludwig. Op het laatst van 1997, in de maand december om precies te zijn, kwam er wederom een CD-album van ‘Striepke Veur’ uit. Deze CD kreeg de naam ‘Een nieuw jasje’ mee. Deze naam had te maken met de nieuwe jasjes die de heren hadden laten maken, maar de naam sloeg zeker ook op het feit dat er een nieuwe pianist was gekomen. (zie info hieronder)

Wisseling van de wacht

In december 1996 gaf pianist Henk-Jan Berkers te kennen dat hij de groep wilde gaan verlaten. Nog voor de jaarwisseling werd een fantastische vervanger gevonden in de persoon van Bram Bosmans. Deze onderwijsman en muzikant heeft zich in een korte tijd het hele repertoire van ‘Striepke Veur’ eigen gemaakt. Inmiddels heeft Bram zich ontpopt tot een pianist die meer is dan enkel pianist! Samen met Mario Cortenbach en René van Luytelaar vormt Bram een hecht team gericht op verleden, heden en toekomst.